Daftar Sungai Terpanjang di Malaysia

Malaysia memang menjadi salah satu negara yang hampir mirip dengan Indonesia. Jika di Indonsia terdapat banyak sungai, maka hal tersebut juga sama seperti Malaysia. Di Malaysia terdapat beberapa sungai dengan ukuran yang cukup panjang. Penasaran dengan deretan sungai terpanjang yang ada di Malaysia? Simak ulasan ini hingga selesai.

Sungai Terpanjang yang Ada di Malaysia

Sungai yang pertama adalah sungai Ranjang. Sungai Ranjang ini menjadi sungai urutan teratas sebagai sungai dengan ukuran panjang terpanjang di Malaysia. Sungai ini mempunyai panjang hampir 563 KM yang mengalir dari tengah pulau Kalimantan hingga ke hilir yang ada di Laut Cina Selatan. Sungai Ranjang ini menjadi salah satu sungai sarana transportasi yang ada di Malaysia.

Selanjutnya ada juga Sungai Kinabatangan. Suhgai ini terletak di Sabah yang mana mempunyai panjang hampir 560 KM yang mengalir dari hulu pegunungan Sabah yang mana mengalir hingga di Laut Sulu. Sungai ini mempunyai beberapa keunikan yang membuat sungai ini diminati oleh beberapa wisatawan. Banyak para wisatawan yang ingin melihat sungai ini lebih dekat untuk mengetahui keanekaragamannya.

Ada juga sungai Pahang yang termasuk sungai terpanjang. Panjang sungai Pahang ini mencapai 459 KM. Sungai Pahang ini menjadi pusatnya kebudayaan yang ada di Malaysia terutama pada Kerajaan Pahang. Hal tersebut dikarenakan Ibukota kerajaan tersebut berada di pinggiran sungai Pahang. Air dari sungai Pahang ini berasal dari Gunung Titimangsa yang mana menjadi tempat pertemuan antara sungai Jelai dan juga sungai Tembeling yang mana aliran tersebut berakhir sampai di Laut Cina Selatan.

Sungai Perak sungai dengan panjang mencapai 400 KM. Sungai Perak ini mempunyai beberapa anak sungai yang mana sering dijadikan tempat pertambangan minyak yang cukup besar. Hasil minyak dari sungai ini juga menjadi sumber energi untuk beberapa pembangkit hidroelektrik. Aliran sungai ini berasal dari Beting Beras Basah yang mana akan berakhir sampai di Selat Malaka. Itulah sederet sungai terpanjang yang ada di Malaysia dan sebagian penjelasannya.